Dien Portfolio

Portfolio Schilderijen per 2022

 

 

 

 

Dien Smilde, geboren op 19 januari 1952 in Leeuwarden, woont sinds 2018 in de provincie Groningen, na dat ze haar hele leven in Friesland heeft gewoond. Een Fries om ûtens dus. Dien heeft gewerkt als re-integratie coach voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar al vanaf haar vroege jeugd hield ze zich bezig met allerlei creatieve uitingen. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op schilderen en keramiek.

Na eerst een jaar een cursus Intuïtief Schilderen te hebben gevolgd, had ze behoefte aan meer figuratief werk, op zoek naar een eigen stijl. Zij volgde 2 jaar een Masterclass bij de Kunstacademie Friesland bij Doet Boersma. Ze heeft 2 jaar geschilderd, samen met Gonnie bij de teken-en schildergroep Roden bij Antje Sonnenschein .

Daarnaast maakt ze al een aantal jaren gebruik van Het atelier van Keramiek Unyk in Drachten. Waar ze samen met Gonnie veel mooie producten heeft gemaakt, die ze regelmatig aan het publiek tonen tijdens markten en exposities. Daarnaast hebben ze er samen ook meerdere workshops gegeven.

De laatste jaren heeft ze haar eigen stijl gevonden. Ze werkt graag met lange, vaak, vrouwen figuren die zonder gezicht in het platte vlak uitgedrukt worden. Toch hebben deze  vrouwen een grote emotionele lading. Het is haar verhaal dat er mee verteld wordt.

Dien werkt in mixed media. Ze scheurt verschillende vellen bedrukt rijstpapier in snippers die ze de scherven van haar leven noemt. Daarmee plakt ze een achtergrond op het doek. Ze werkt daarna laag over laag. De lange figuren worden met zelf gesneden sjablonen op het doek aangebracht en uitgewerkt. Bij de meeste werkstukken schrijft ze een haiku of gedichtje. Dezelfde figuurvormen zien we terug in haar keramische beelden.

In 2020/2021 maakte ze een project Circle of women, een serie schilderijen en belden over de dierbare vrouwen om haar heen.

Schilderen en werken met klei gaat verder dan praten over gevoelens, het beeldend uiten werkt sterker. Het is voor mij een manier om uiting te geven aan mijn gevoelens. Ik mag experimenteren met verf, klei, glazuur en andere materialen, alles mag en niks moet. Het gaat niet om de schoonheid van het werk, maar om het proces. Ik merk dat de echtheid van het werk me het meest raakt.

Kijken naar en genieten van wat er te zien is, schept mijn beeld!

Dien heeft aan een aantal exposities meegedaan:

aug/november2022 Martini Ziekenhuis, Groningen
jan/mei 2022 Art-Twa de Helte, Roden
oktober 2021 Circle of women Romaanse kerk, Marum
april/juli 2021 Schilderijen huisartsenpraktijk, de Wilp
juli/augustus 2019 Zomer in je hoofd K38, Roden
juli/september 2019 Gewoon Art-Twa Kunstkamer, Marum
mei/juni 2019 Lân, loft en wetter Kerk, Noordwijk
mei 2019 Teken en schildergroep, Roden
mei 2019 Kunstroute Maitiidsevenement, Ryptjerk
oktober/april 2018/2019 Kleurkamers Tandartspraktijk, Roden
oktober 2018 Art-Twa kunst  Doopsgezinde kerk, Roden
juli/november 2018 Galerie Hummel, Haulerwijk
mei/juli 2018 Kunstkamer, Marum
2017/2020 maandelijks Jan Ketelaar Sluisfabriek, Drachten
2017/2019 Hotel zür Brucke, Minheim, Duistland
maart 2017 Teken en Schildergroep, Roden
december 2015/april 2016 Mennorode, Elspeet
augustus/september 2015  Polderhoofdkanaal, Nijbeets
mei/juni 2015  Galerie Doet, Leeuwarden